Organizátori vyhlásili 16. ročník medzinárodnej súťaže Zlatý súdok

11.12.2009 Prešov

Prešov 11. decembra (TASR) – Pivná galéria v Prešove vyhlásila 16. ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok 2010. Riaditeľ podujatia, prešovský karikaturista Fedor Vico dnes informoval TASR, že ...
Záujemca môže do súťaže prihlásiť najviac päť svojich prác v originálnej podobe, vrátane grafických techník, veľkosť nemá presiahnuť formát A4 a všetky je potrebné označiť menom. Súťaž je otvorená pre každého a spôsob výtvarného spracovanie témy nie je obmedzený. Kvalitu diel bude posudzovať odborná porota a tie najlepšie budú od 1. apríla vystavené v ŠG, kde sa uskutoční aj slávnostné vyhodnotenie za účasti víťazov.
Víťaz súťaže získa ocenenie Grand Prix, s ktorým sa spája odmena 500 eur (15.063 Sk). Okrem Malého Zlatého súdku autori umiestnení na prvých troch priečkach dostanú finančné odmeny 200 eur (6025 Sk), 150 eur (4519 Sk), respektíve 100 eur (3013 Sk).
\"Napriek tomu, že téma je od vzniku súťaže rovnaká, každý rok porota posudzuje stovky diel, ktoré zasielajú autori zo Slovenska i zahraničia. Medzi nimi je vždy množstvo originálnych nápadov. Zdá sa, že obľúbený zlatistý mok bude vždy inšpiráciou pre tých, ktorí chcú na tvárach ľudí vyčariť úsmev, \" konštatoval Vico.
Dôkazom neutíchajúceho záujmu je podľa neho aj skutočnosť, že v minulom roku sa o ceny uchádzalo 250 autorov z 37 krajín sveta, ktorí zaslali rekordných 600 prác. O titul laureáta sa už tradične okrem výtvarníkov z Európy uchádzajú súťažiaci zo Severnej Ameriky, Austrálie a Ázie. V uplynulých ročníkoch sa tu objavili práce z Azerbajdžanu, Filipín, Kórejskej republiky, ale aj Indie a Číny. Hlavnú cenu 15. ročníka Zlatého súdka si odniesol bulharský výtvarník Valentin Georgiev.
Na organizovaní tohto podujatia sa každoročne podieľa Šarišská galéria v Prešove, mesto Prešov a Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov.
 

Vyberte región